T K

CMS Jant ve Makina Sanayii - ATLAS PROJESİ

Proje İçeriği

ATLAS LOJISTIK PROJESI Tam zamanında (JIT) lojistik yönetiminin tek noktadan yapılabilmesini sağlayan projedir. Es zamanlı lojistik planlama ve takip yapılması sağlanmıştır. Teslimat ve nakliye talep verilerinin oluşmasından sonra, araç rezervasyonu, araç yükleme-boşaltması ve müşteriye teslimata kadar araç takip süreçlerinin tek bir platform üzerinden izleme ve yönetimini sağlayacak bir sistemin kurulması sağlanmıştır. Depo ve lojistik planlamasının operasyonal verimliliğinin arttırılması sağlanmıştır. Hedeflerimiz; • Teslimat ve nakliyeci sevkiyat performansının arttırılması • Lojistik maliyetlerinin düşürülmesi – Depo fazla mesai oranlarının düşürülmesi – Araç bekleme-araç iptal masraflarının düşürülmesi – Gümrük süreci mesai masraflarının düşürülmesi – Navlun maliyetlerinin düşürülmesi • Operasyonel verimliliğin arttırılması • Müşteri memnuniyetinin arttırılması Başarı Kriterimiz; • Sevkiyat planlamadan, müşteriye sipariş teslimine kadar olan tanımlanmış olan sürecin sistem üzerinden takip edilebilir olmasının ve performansının ölçülebilir kılınmasının sağlanmıştır. Rezervasyondan teslime bütün adımların performanslarının izlenmesi mümkün kılınmıştır.


Projenin Amacı

kbozkurt@cms.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Kurum içindeki lojistik planlama süreçlerinin iyileştirilmesi ve tamamen dijitalleştirilebilmesi için tasarlanmıştır. Bu sayede lojistik sürecimiz Endüstri 4.0 ile uyumlu hale getirilmiş, Lojistik süreç parametreleri ve değişkenleri tanımlanarak lojistik planlamanın çevik yönetimi sağlanmıştır. Lojistik süreci için karar destek sisteminin uygulanması gerçekleştirilmiştir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Bu proje SAP R3 sistemi üzerinde tamamen ABAP kodlama ile gerçekleştirilmiştir. en büyük inovasyon günlük planlamanın SAP üzerinde bulunmayan bir yöntem ile resim işleme (image processing) ile gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu sayede yapılan tüm planlar görsel olarak saat üzerinden yapılabilmekte ve açık rezervasyon noktaları hızı bir şekilde tespit edilebilmektedir. İnovasyon içeren ikinci bir konu da lojistik süreçlerinin belirlenmiş milestonelarında bir eskalasyon (bir üst yetkiliye çıkarma) süreci başlatılması ve tıkanabilecek konuların hızlıca çözüme kavuşturulması sağlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projemizin fikir anından tamamlanmasına kadar tüm aşamalarında üst yönetim desteği en başarılı şekilde sağlanmıştır. Özellikle uzun soluklu bir proje olması ve kaynak ihtiyacı sebebi ile hem maddi, hem manevi destek üst yönetim tarafından esirgenmemiştir. Vizyonun görülmesi ve uygulanması anlamında da projenin başarısı üst yönetim desteğiyle sonuna kadar sağlanmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Lojistik, Depo, Lojistik Müşteri İlişkileri, Sipariş Yönetimi


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

ATLAS Rezervasyon Sistemi ile birlikte mesai-araç bekleme maliyet kalemlerinin elimine edilmesi ve tedarikçi havuzun genişletilmesi ile birlikte dahili nakliye maliyetlerini düşürülmesi sayesinde yıllık 799.624 TL tasarruf sağlanmıştır. Günlük araç yükleme planı değişikliği çalışması/Gaziemir depo mamul jant sevkiyatlarında serbest bölge ve diğer gümrük noktalarındaki fazla mesai ücreti/araç fazla mesai maliyetinin azaltılması ile 183.400 TL tasarruf sağlanmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

IT ekibinden 1 proje yöneticisi ,2 adet SAP ABAP Yazılım Geliştirme Uzmanı, 1 adet SAP ABAP Yazılım Geliştirme Uzman Yardımcısı, Lojistik biriminden 4, depo birimden 3 personel personel görev almıştır. Özgecan Bursa- IT Proje yöneticisi Şefika Şener - IT SAP ABAP Yazılım Geliştirme Uzmanı İnci Tuncer - IT SAP ABAP Yazılım Geliştirme Uzmanı Gülşah Gürkan -IT SAP ABAP Yazılım Geliştirme Uzman Yardımcısı Gökçen Gürel - Lojistik Proje yöneticisi Ceyda Karaüzüm - Lojistik Uzmanı Tuğba Er - Lojistik Uzmanı Yavuz Demirbaş - Lojistik Uzmanı Ersen Balgöz - CGL Depo Şefi Ramazan Gafur - PNB Depo Şefi Ergün Yeşiloğlu - GZM Depo Şefi


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Her hangi bir dış danışmanlık kullanılmamıştır.